Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Τα βασικά στάδια μιας παρτίδας



Μια παρτίδα αποτελείτε από τρία βασικά στάδια
-      Άνοιγμα
-      Μέσο
-      Φινάλε.

Ακολουθώντας τους γενικούς κανόνες του κάθε σταδίου θα είναι πιο εύκολο να αποφύγουμε τα λάθη και να επιλέξουμε ένα σωστό σχέδιο.

Άνοιγμα.
Το άνοιγμα είναι το πρώτο στάδιο της παρτίδας. Κρατάει συνήθως 10 με 12 κινήσεις.
Στο άνοιγμα πρέπει να εκτελέσουμε 3 βασικά καθήκοντα.
1. Ανάπτυξη κομματιών.
2. Προστασία του Βασιλιά (ροκέ).
3. Σύνδεση πύργων (ελευθέρωση της 1ης οριζόντιας).

Έτσι οτιδήποτε σκεφτόμαστε να κάνουμε θα πρέπει να συμφωνεί με αυτά τα κριτήρια. Το ποιο συνηθισμένο λάθος είναι ότι ένας παίχτης ξεκινάει μια πρόωρη επίθεση πριν ολοκληρώσει την ανάπτυξη των κομματιών του ή πριν προστατέψει τον Βασιλιά του με ροκέ. Ακόμα και η σύνδεση των πύργων είναι πολύ σημαντική γιατί κάποιο κομάτι είναι ουσιαστικά στην αρχική του θέση, άρα μακριά από την μάχη. 

Έχουν χαθεί αμέτρητες παρτίδες για αυτούς τους τρείς απλούς (όπως φαίνονται) λόγους. Μην ανυπομονείτε για επίθεση, συχνά παίχτες δίνουν πιόνι με σκοπό να επιτεθείτε και να χαλάσετε την ανάπτυξη των κομματιών. Το αποτέλεσμα είναι από κυνηγός συχνά κάποιος να γίνετε λαγός!

Μέσο.
Τώρα ξεκινάει η επίθεση. Τόσο απλά!
Αφού αναπτύξατε τα κομμάτια σας και προστατέψατε το Βασιλιά σας στο άνοιγμα, αρχίστε να σχεδιάζετε πώς να επιτεθείτε.

Θα πρέπει να μελετήσετε τακτικά και στρατηγικά θέματα και να μάθετε να εκτιμάτε την θέση που προκύπτει σε κάθε κίνηση ώστε να προσαρμόζετε τα σχέδια σας. Οι βασικές αρχές του Στάινιτς για την εκτίμηση της θέσης είναι μια καλή αρχή. 

Φινάλε.
Είναι το τελευταίο στάδιο της παρτίδας.
Χαρακτηριστικό του φινάλε είναι ότι έχουν μείνει λίγα κομμάτια πάνω στην σκακιέρα, άρα είναι δύσκολο να γίνει ματ ο Βασιλιάς. Αυτό μας βοηθάει να καταλάβουμε δύο σημαντικά πράγματα για το φινάλε.

Πρώτο:  ο Βασιλιάς αναλαμβάνει δράση και σχεδόν πάντα πρέπει να κινηθεί προς το κέντρο πολεμώντας και αυτός αφού δεν φοβάται να γίνει ματ. Αμέτρητες παρτίδες κρίθηκαν από το γεγονός ότι ο Βασιλιάς δεν πρόλαβε να αναλάβει δράση, άρα ουσιαστικά έπαιζε με -1 κομμάτι (ή αλλιώς με κακό κομμάτι).

Δεύτερο: Πρέπει να θυμάστε είναι ότι συνήθως κερδίζει όποιος προάγει ή πιέζει να προάγει πιόνι σε Βασίλισσα.

Προσοχή: Αν είμαστε μείων προσπαθούμε για ισοπαλία με συνεχή ρουά, ιδιαίτερα αν έχουμε ακόμα Βασίλισσα, καθώς είναι πιο εύκολο να γίνει στο φινάλε όπου υπάρχουν λίγα κομμάτια.  


Παρτίδες

Ένα ωραίο παράδειγμα για τις βασικές αρχές στο άνοιγμα είναι η κλασική παρτίδα με το ματ του Λέγκαλ

Δεν υπάρχουν σχόλια: